De Caluwé Oeuvre Prijs | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

De Caluwé Oeuvre Prijs

06-10-2016
Twynstra Gudde Amersfoort

Op 6 oktober 2016 vindt bij Twynstra Gudde de uitreiking van de ‘De Caluwé Oeuvre Prijs’ plaats. Deze prijs is ingesteld om de ontwikkeling in het organisatieadviesvak te stimuleren. De prijs wordt eens in de paar jaar overgedragen aan iemand die met zijn/haar oeuvre van grote betekenis is voor het denken over en de ontwikkeling van het organisatieadviesvak en daarmee van betekenis is voor vakgenoten, maar ook het verder brengen van maatschappelijke opgaven bij klanten en relaties.

Léon de Caluwé kreeg als eerste deze oeuvreprijs op vrijdag 23 mei 2013.  Op 6 oktober draagt Léon deze prijs over aan vakgenoot Hans Vermaak.

Programma

Het event dat op 6 oktober ter gelegenheid van de overdraging van de prijs georganiseerd wordt past bij wat Hans Vermaak betekent voor de ontwikkeling in het vak. Drie sprekers (Martijn van der Steen, Wouter Landman en Raoul Heertje) nemen de aanwezigen mee in het thema ‘spiegels, vensters en humor’. Na deze voordrachten gaan de aanwezigen met elkaar het gesprek aan. Daarna vindt de officiële overdraging van de prijs plaats door Léon de Caluwé.

Betekenis

De oeuvreprijs is een bijzondere waardering voor al het werk (advies, onderzoek, onderwijs e.d.) dat hij of zij gedurende de professionele loopbaan (al) heeft voortgebracht. Het oeuvre kenmerkt zich onder meer door opvattingen over het advieswerk en gedachtengoed, methoden of aanpakken voor opgaven die vernieuwend en anders zijn. Ook toont het oeuvre aan dat de vakgenoot het werk als organisatieadviseur serieus neemt, hierop reflecteert en mogelijkheden zoekt om het vak naar een hoger plan te tillen.

Van een oeuvre is pas sprake als de productie van diegene een zekere samenhang laat zien, die nog niet compleet hoeft te zijn, maar wel eenheid, samenhang, richting of lijn aangeeft dat diegene daarop te karakteriseren is. Maar ook in overdrachtelijke zin ‘resultaten’/ ‘producten’ beschikbaar zijn waar zijn of haar ideeën, opvattingen e.d. over het organisatieadvieswerk na te lezen zijn. En tot slot door vakgenoten ook aangemerkt en herkend wordt op zijn werk.

Diegene die de oeuvreprijs ontvangt, bepaalt zelf wanneer en wie de volgende wordt die de prijs in ontvangst mag nemen. Het is dan ook een doorgeef oeuvreprijs (gebaseerd op de toneelring).

De bokaal

Op de bokaal lopen schuine banen van gekleurd glas vanuit het midden omhoog naar de randen in een min of meer elliptische vorm. De kleuren zijn geel, rood en blauw of groen, verwijzend naar de kleurenleer van Léon de Caluwé. Zo zijn al zijn kleuren vertegenwoordigd. Alles naar een ontwerp van Ria Lap, die ook het creatieve brein is achter de boekontwerpen van Léon.