Erasmus MC Juridisch advies nieuwbouw Erasmus MC Rotterdam

Bij de nieuwbouw van het Erasmus MC in Rotterdam ontstond een verschil van inzicht over de kwaliteit van de vloer van de Passage, die verschillende gebouwdelen verbindt.

TwynstraGudde heeft geadviseerd hoe de partijen met behoud van de goede samenwerking tot een oplossing konden komen.

Grootste gebouw van Nederland

In 2018 worden de laatste onderdelen van het Erasmus MC in Rotterdam in gebruik genomen. Met een bvo van 203.000 m2 is dit straks het grootste utiliteitsgebouw in Nederland: een medische stad in de stad. Het project is in opdracht van Erasmus MC gerealiseerd door de Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten).

Contractuele verantwoordelijkheden

De samenwerking verliep over het algemeen in goede harmonie. Niettemin was er op onderdelen een verschil van inzicht in contractuele verantwoordelijkheden. Zoals over de vloer van de Passage: een terazzovloer met een oppervlakte van zo’n 8.000 m2. De vloer vertoonde al voor oplevering van de eerste fase schade. Ondanks maatregelen breidde deze zich na oplevering uit. Vervolgens ontstond de vraag wie voor de kosten van herstel zou opdraaien.

Hard en zacht

In opdracht van Erasmus MC heeft TwynstraGudde de situatie geanalyseerd. We hebben de contracten, diverse andere relevante documenten en de projecthistorie bestudeerd. Op grond daarvan hebben we geconcludeerd dat de juridische positie van het Erasmus MC sterk was. In onze visie telt echter niet alleen de letter van het contract, maar ook de waarde van een goede samenwerking: hard en zacht komen samen. Vanuit dat perspectief hebben we partijen geadviseerd gezamenlijk een bindend advies via de Raad voor Arbitrage aan te vragen.

Bevredigende oplossing

De opdrachtgever en de aannemer hebben hiermee ingestemd en zijn aldus tot een bevredigende oplossing gekomen. Het ontwerp van de vloer is op enkele punten aangepast, de schade is hersteld en de kosten zijn toegedeeld aan de hand van het bindende advies. De samenwerking heeft geen deuk opgelopen waardoor Rotterdam straks een fantastisch nieuw ziekenhuis heeft.

Waarom TwynstraGudde?

Onze adviseurs zijn vanuit de historie betrokken bij de nieuwbouw van het Erasmus MC en kennen de achtergronden van de samenwerking. Vanuit juridische expertise, kennis van het bouwrecht en gevoel voor goede samenwerking hebben we een oplossing kunnen voorstellen waarmee we ‘hard’ en ‘zacht’ combineren.

Neem contact op

Alle mensen

Neem contact op

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.