Samenwerken: verschillende gemeenten, verschillende belangen | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Samenwerken: verschillende gemeenten, verschillende belangen

Op diverse terreinen en in verschillende vormen werken gemeenten samen om hun taken uit te voeren en ambities waar te maken. Dit kan variëren van een regionale economische agenda tot een volledige integratie van de ambtelijke organisaties.

Als autonome bestuurlijke entiteiten volgens een geografische indeling hebben gemeenten een eigen politiek-bestuurlijke dynamiek, een eigen grondgebied en een eigen gemeenschap (of meerdere gemeenschappen). Dat leidt bij samenwerking tot de nodige onderlinge verschillen in prioriteiten, bestuurlijke keuzes en manieren van werken. Zijn die verschillen nou een kans of een belemmering voor samenwerking? Dit artikel geeft antwoord op die vraag aan de hand van uitspraken van gemeentelijke bestuurders en managers uit de publicatie Leren van samenwerkende gemeenten.

Download en lees hier het hele artikel, zoals verschenen in het SOMSAM-magazine: Verschillende gemeenten, verschillende belangen.

 

Reageer