Blog | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau

Blog

Op dit weblog publiceren adviseurs van Twynstra Gudde over hun vakgebied. Zij delen graag nieuwe inzichten, die ze na studie of ervaring in de dagelijkse praktijk hebben opgedaan. 

Filter op markten en sectoren
Filter op expertises
Ellen Smit

SOM in programma's: inzichten LOMD 2019

28-06-2019
reageer
Ellen Smit

Op 27 juni 2019 heb ik samen met Fleurianne Straathof een workshop gehouden op de Landelijke Omgevingsmanagementdag 2019 over SOM in programma's en multi-projecten. Alhoewel SOM al langer wordt toegepast in programma's is nog weinig geschreven over wat dit betekent voor de toepassing van SOM. In de workshop zijn we ingegaan op deze toepassing aan de hand van de vragen van de deelnemers. Hierbij delen we enkele van de inzichten.

Strategisch omgevingsmanagement
Stijn van Diemen

Samenwerken in de regio? Wélke regio?

25-06-2019
reageer
Stijn van Diemen

We kunnen proberen de actuele zorgproblematiek aan te pakken op regionaal niveau door te kijken naar mogelijke oplossingen. Maar het loont om ons eerst eens bewust te worden van het feitelijke probleem. Een kort verhaal over meer aandacht voor de vraag, archeologisch onderzoek en de rol van identiteit in regionale samenwerking.

Strategievorming Strategisch omgevingsmanagement
Sander Merkus

Narratieve kwaliteitsinformatie: ‘breng het verhaal achter de cijfers naar voren’

24-06-2019
reageer
Sander Merkus

Kwaliteitsnormen binnen de zorg zijn belangrijke ankerpunten voor zorgmanagers om hun professionals aan te sturen om zo goed mogelijke zorg te leveren en om verantwoording af te leggen, intern en naar de omgeving. De normen worden vertaald in kwantitatieve doelstellingen die gemeten worden door allerlei data met elkaar in verband te brengen waardoor er voor het management uiteindelijk een cijfer of een specifieke waarde zoals ‘ruim voldoende’ of ‘onvoeldoende’ uitrolt.

Paul Boon

Lenigheid vereist in netwerkbesturing

24-06-2019
reageer
Paul Boon

Goede ziekenhuisbestuurders worden in de huidige tijd steeds meer gekenmerkt door de mate waarop zij effectief zijn in het besturen van netwerken. Het beeld van het ziekenhuis als een losjes gekoppeld netwerk is niet nieuw, maar de bestuurlijke verantwoordelijkheid gaat vandaag de dag steeds meer over de organisatiegrenzen heen. Soms vanuit bewust gekozen (regionale) netwerkstrategieën. Vaker vanuit ogenschijnlijk spontaan ontstane samenwerkingsverbanden vanuit de zorgpraktijk. Dit vraagt om een zoektocht naar nieuwe vormen van besturing.

Cure