Elisabeth Minnemann: Schaamteloos focussen op resultaten | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Elisabeth Minnemann: Schaamteloos focussen op resultaten

Vanuit ons praktijkonderzoek hebben we de persoonlijke verhalen van een aantal programmamanagers opgetekend. Rake en ware verhalen die een kijkje geven in het leven en de ziel van de programmamanager. En in de kenmerken van succesvolle programmamanagers. In deze reeks dit keer aandacht voor Elisabeth Minnemann, specialist op het gebied van samenwerkingstrajecten en verandermanagement. Ten tijde van het interview werkte ze als programmadirecteur Internationaal bij de gemeente Den Haag. Op dit moment is zij bestuursvoorzitter van onderwijsinstelling NHTV Breda.

Kenmerk: commitment

“Passie is een beetje een kitschwoord, maar ik committeer me heel erg. Voor dossiers waar ik echt achter sta, heb ik veel energie over om mensen te enthousiasmeren. Alleen zeggen ‘dit is een kans’ overtuigt niet. Mensen moeten het zien. Ik ben mensen net zolang blijven lastigvallen tot ze er iets in zagen. Het eerste half jaar waren dat er weinig. Daarna gingen ze mee.”

Kenmerk: focus

“In de lijn is de hamvraag meestal: wat kost het aan geld en tijd? Maar het fijne van een programma is dat ik met een vergrootglas mag kijken of iets een kans is. Voor mijn diagnose mag ik tijd investeren. Het feit dat het een programma is, maakt ook dat je vervolgens schaamteloos kunt focussen op de resultaten. Door de beperkte tijd mag je drammerig zijn. Iedereen begrijpt deze focus en mag daar in meegaan of niet.”

Kenmerk: inlevingsvermogen

“Mijn eerste baan was in de psychologie, ik heb jarenlang naar mensen geluisterd. Dat doe ik nog steeds graag. Heerlijk luisteren naar ‘the stranger on the train’, oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd. Dat helpt in mijn rol als programmamanager. Om met Max Frisch te spreken: je kunt de waarheid als een natte washand gooien of als een warme handdoek omslaan. Ik wil resultaten boeken zonder dat een ander gezichtsverlies lijdt.”

Kenmerk: gezicht van het programma

Elisabeth was vanaf het begin het gezicht van het programma. “Vooral in de beginfase was ik de persoon die het verhaal vertelde. Ik moest de thema’s erdoor rammen, om de boel op gang te krijgen. Langzaam verschuift dat en zijn er meer gezichten van het programma. Ik wil ervoor zorgen dat het programma goed in de stijgers staat voor mijn opvolger. Als het over vijf jaar een mislukking blijkt, zou ik me diep schamen over hoe met overheidsgeld is omgegaan.”

Lees hier het hele interview met Elisabeth Minnemann

Dit interview maakt deel uit van een reeks portretten over programmamanagers en hun leiderschap. Deze verhalen werden eerder gepubliceerd als opmaat naar PGM Open 2017; hét event over programmamanagement in Nederland. Dit materiaal wordt verwerkt in een boek over het leiderschap van de programmamanager. Dit boek wordt geschreven door Helmuth Stoop (Twynstra Gudde), Björn Prevaas (Good Work Company) en Jo Bos (Jo Bos & Co.) 

Lees hier meer blogs uit deze reeks

Reageer