Een goede manager is bevriend met alle gevoelens | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Een goede manager is bevriend met alle gevoelens

Vaak probeert iemand in een spannende situatie naar een conclusie of actie te gaan om een ontlading te bedenken voor dat gevoel. Dat heet ‘acting out’: door iets te doen of te zeggen raak je je lastige gevoel kwijt. En dan is die acting out wel een bevrijding maar het is ook een wat primitieve manier van reageren.

Want daarmee springt het lastige gevoel doorgaans over naar de andere persoon en zit ermee opgescheept. Hij/zij gaat dan vervolgens weer wat doen om ervan af te komen en zo kan je elkaar flink bezighouden in organisaties.

Rengelink zegt dat de kunst van een goede manager is dat hij of zij (voorbeeld)gedrag vertoont dat helpt om mensen te laten presteren en te ontwikkelen. Dat is op zich niet zo nieuw, maar een manager die het eigen gedrag goed kan sturen is het meest effectief en daarvoor moet iemand kijken naar welke gevoelens hij/zij geneigd is de onderdrukken. Simpel gezegd: iemand krijgt betere controle op eigen gedrag als diegene minder gevoelens hoeft te onderdrukken en kunt hanteren. Want dan overvallen die gevoelens je niet meer. Dat klinkt misschien makkelijker dan het is: dat betekent namelijk dat je vriendschap sluit met al je gevoelens. Positieve en negatieve. En het mooie is dat zodra een leider dat beter bij zichzel kan is het ook makkelijker om lastige gevoelens bij anderen te erkennen. Dat lucht vaak enorm op en een manager wordt veel effectiever in het oplossen van lastige situaties.

Dit blog is onderdeel van de interviewserie "Adriaan Rengelink: Een gesprek met de oude meester":

1. Gevoel is onderschat in het management
2. Een manager is bevriend met alle gevoelens
3. Een manager durft rampen te laten ontstaan
4. Je moet een beetje simpel zijn als manager: Drie kernkwaliteiten
5. Angst, haat en eenzaamheid. je moet er maar zin in hebben

Voor mensen die zich nog verder willen verdiepen in dit gedachtegoed bieden wij tevens de cursus ‘Managen in de onderstroom’ aan. Hier gaan we dieper in op de concepten en ga je oefenen met eigen casuïstiek. U kunt uw interesse hieronder alvast aangeven. Zodra de data en inhoud van cursus duidelijk zijn ontvangt u van ons een mail. 

Blijf op de hoogte