Oratie Manon Ruijters ‘Leren in verandering’ | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Oratie Manon Ruijters ‘Leren in verandering’

22 november 2017

Op vrijdag 17 november hield onze collega Manon Ruijters haar inaugurele rede met de titel: 'Leren in verandering. Over lerende organisaties, professionele teams en goed werk.' In haar oratie verschuift Manon de focus op leren naar een focus op 'goed werk'. Het gaat daarin niet alleen om streven naar excellentie, maar ook naar ethiek en energie. Werk dat goed is, goed doet en goed voelt.

Veel organisaties zoeken naar manieren om professionals 'in hun kracht te zetten', bijvoorbeeld door het geven van ruimte, regelgeving en protocollen te verminderen en zelfsturing in te voeren. Zowel de overbelasting als de onderbenutting van professionals lijkt daarbij echter toe te nemen. Het gevolg is onder andere dat teams steeds meer zelf bepalen wat nu eigenlijk 'goed werk' is. Waar ligt de lat? Hoe om te gaan met verschillende opvattingen? Wie neemt de lead?
In de hedendaagse dynamiek van ontwikkelingen in organisaties vestigen we hoop op 'de lerende organisatie'. Want duidelijk is dat leren en ontwikkelen een grote rol spelen. De aanname 'leren is goed, méér leren is beter' staat echter de gewenste ontwikkeling in de weg. Het oog gericht houden op goed werk, helpt de balans houden tussen organiseren en leren en zet het ‘leren’ zelf in de verandering.

Klik hier om de gehele tekst van de oratie te lezen.

Manon Ruijters

Academic partner, lector en hoogleraar

Neem contact op

Reageer