Blog | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Blog

Op dit weblog publiceren adviseurs van Twynstra Gudde over hun vakgebied. Zij delen graag nieuwe inzichten, die ze na studie of ervaring in de dagelijkse praktijk hebben opgedaan. 

Filter op markten en sectoren
Filter op expertises
Maurits Mares

Wat beleeft de patiënt buiten uw organisatie? (2/3)

16-01-2018
reageer
Maurits Mares

’Patiënt journey, zorgpad of cliëntreis‘, bijna iedere zorgorganisatie vindt er iets van. Het zijn buzzwoorden die betrekking hebben op het centraal stellen van de gebruiker, de persoon die de zorg vraagt en consumeert. In de praktijk blijkt de patiënt centraal een lastige. Veel organisaties brengen ervaringen en stappen binnen de eigen ’muren‘ in kaart. Alles daarbuiten blijft een black box, zelfs wanneer het ervaringen of knelpunten betreft die invloed hebben op de zorg die de organisatie zelf kan/gaat bieden. De vraag is welke organisatie dit in de gaten heeft en de complete journey aangrijpt om meer klantgerichte zorg te leveren.

Cure Care
Roelof Benthem

Professioneel Omgevingsmanagement

20-12-2017
reageer
Roelof Benthem

Met trots heb ik vorige week in een training voor de gemeente Amsterdam ons boek Canvas Omgevingsmanagement mogen presteren. Dit boek heb ik samen met Johanneke de Lint en Thijs Kraassenberg geschreven. De groep deelnemers in deze training was een mooie mix: projectleiders, communicatieadviseurs en omgevingsmanagers. Mede daarom ontstond er een goed gesprek over het vak omgevingsmanagent en wat nu het verschil is tussen een communicatieadviseur en een omgevingsmanager. We zien namelijk veel overlap, maar ook een duidelijk verschil.

Strategisch omgevingsmanagement
Jeroen den Uyl

It takes companies to raise a neighbourhood

18-12-2017
reageer
Jeroen den Uyl

Ik spreek regelmatig met leiders in de start up business. De start up business komt uit Silicon Valley en heeft een heel mooi business concept. Startende ondernemers worden geselecteerd en krijgen een heel pakket aan diensten (fiscaal, PR, juridisch etc). Elke ondernemer start een BV. Een bepaald deel van de aandelen gaat naar start up organisatie. Een select aantal ondernemers krijgt onderricht; topmentoren helpen de starters. Niet alleen ontstaat er een belang tussen de starter en Start Up organisatie; de startende ondernemers krijgen ook een aandeel in het eigendom van elkaar. Zo ontstaat er moeten ook betrokkenheid onder elkaar. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende organisaties gestart die dit proces faciliteren: Founder Institute, Start Up Bootcamp, Rockstart. Er is dus een markt om (overigens zonder enige subsidie van de overheid) ondernemerschap te versterken.

Milou Engelaer

Voorbij de inhoud: Aandacht voor het proces in de transitie verpleegkundige professie

18-12-2017
reageer
Milou Engelaer

Op dit moment is er een professionaliseringslag gaande in het verpleegkundig beroep. Om te kunnen blijven voldoen aan de steeds complexer wordende zorgvraag, zijn nieuwe beroepsprofielen opgesteld en zal in de toekomst onderscheid gemaakt gaan worden tussen mbo- en hbo- verpleegkundige functies. Dit is een enorme uitdaging voor verpleegkundigen, maar ook voor de zorgorganisaties waarin zij werken, omdat het de vraag oproept hoe de nieuwe beroepsprofielen moeten worden toegepast in de praktijk.

Care